A COMPLETE
CITY GUIDE
De-a lungul timpului, Oradea a reprezentat un punct de referință în zona culturii, economiei și vieții sociale, fiind considerată cel mai important oraș din regiunea istorică Crișana. Dacă alegeți Lounge 8, veți fi impresionați de vederea panoramică care vă îndeamnă să explorați frumusețile orașului.
Povestea Cetății Oradiei, situată la 3.8 km de Lounge 8, începe în anul 1092 în timpul unei partide de vânătoare. Se spune că, regele Ungariei, Ladislau I, a poposit pe malul Crișului, iar în timpul nopții, i s-au arătat în vis doi îngeri care i-ai cerut să clădească acolo o mănăstire. A numit acel loc Várad, iar în jurul lăcașului de cult a construit o cetate care avea să apere creștinătatea, secole la rând. Prima mențiune istorică atestată a apărut abia în anul 1113, cand Oradea a fost menționată într-o cronică a călugărilor benedictini de la mănăstirea Zobor.
Construită în stil arhitectonic renascentist și baroc și dezvoltată între secolele XII și XVIII cu ajutorul mai multor arhitecți, cetatea cuprinde 12 corpuri și 5 bastioane (Bastionul Aurit, Bastionul Bethlen, Bastionul Ciunt, Bastionul Crăișorul, Bastionul Roșu), cele mai impresionante monumente fiind Palatul Princiar, Palatul Gotic și Biserica Romano-Catolică. În timp, cetatea a devenit loc de conviețuire pentru un mozaic etnic care a contribuit la stabilirea componenței etnice de astăzi a Oradiei: români, maghiari, austrieci, nemți, slovaci, evrei, ucrainieni, turci ș.a.
După un asediu îndelungat, Oradea a fost ocupată de otomani, în anul 1660, iar din 1867 a devenit parte a Imperiului Austro-Ungar, fiind cel mai important oraș după capitala, Budapesta. Doar din anul 1919 Oradea face parte din România, dezvoltând o cultură variată datorită contextului istoric.
Astăzi, Cetatea Oradiei este un adevărat punct de atracție, găzduind legende, dovezi arheologice, monumente, dar și demonstrații medievale, cinema în aer liver, târguri, ateliere meșteșugărești și festivaluri de tipul street-food
Un alt punct de atracție al orașului este Piața Unirii sau centrul, așa cum îi spun orădenii. Situată la 1.7 km de Lounge 8 Studios (10 minute de mers pe jos), Piața Unirii este punctul 0 al orașului, aici fiind amplasate multe dintre clădirile iconice, dar și nenumărate cafenele și restaurante. În proximitatea Palatului Primăriei, vă puteți plimba pe noua promenadă de pe malul Crișului, iluminată ambiental.
Dacă ați ajuns în Piața Unirii, atunci trebuie să urcați și treptele Turnului Primăriei. Deși reprezintă o reală o provocare pentru mulți dintre turiști, priveliștea pe care o veți avea este de neuitat. O vedere panoramică, la fel de impresionantă, dar poate mai cuprinzătoare, are Dealul Ciupercă, considerat un loc de relaxare și socializare pentru tineri, mai ales pe timpul verii.
Un alt loc în care vă puteți relaxa sunt parcurile dendrologice care adăpostesc arbori și arbuști din zeci de specii (Parcul Palatului Baroc, Parcul Dendrologic Cetate, Parcul Universității, Parcul Petőfi).
Vă puteți încheia ziua pe Calea Republicii, o pietenonală unde orădenii, dar și turiștii se pot retrage pentru o pauză binemeritată, după câteva ore de bântuit pe străzile orașului și de vizitat muzeele și cetatea. Pe lângă palatele de tip secession, puteți găsi o mulțime de terase, aflate la parterul clădirilor istorice, unde puteți bea o cafea, lua prânzul sau cina. Și viața de noapte este cât se poate de activă. Centrul istoric al orașului abundă în restaurante, terase și cluburi, unde vă puteți petrece nopțile târzii, alături de cei dragi.
CULTURAL HERITAGE
SITES
Pentru iubitorii de istorie și cultură, Lounge 8 Studios vă recomandă o serie de obiective pe care nu trebuie să le ratați dacă sunteți în Oradea.
În anul 2011, orădenii și-au ales, ca și simbol al orașului, Palatul Vulturul Negru, o clădire impresionantă, construită în 1907, după planurile arhitecților Marcel Komor și Dezső Jakob, la rândul lor fiind inspirați de o celebră galerie din Milano. Categoric, Palatul este cel mai reprezentativ monument al stilului secession din Transilvania și a fost ridicat pe locul Hanului Arborele Verde, o clădire ce exista în anul 1714 și care a adăpostit, o vreme, primăria orașului.
Palatul are forma literei Y, cu deschidere pe trei străzi și fiecare dintre intrări este dominată de câte un vultur negru. Intrarea dinspre Piața Unirii se remarcă și prin prezența Turnului cu Ceas, bogat ornamentat cu motive ale stilului secession, combinate cu alte stiluri de factură barocă sau rococo, menite a ilustra creativitatea și gândirea artistică a începutului de secol XX.
Punctul maxim de atracție al palatului îl constituie pasajul interior, acoperit cu sticlă, element singular în contextul arhitecturii secession și o adevărată încântare, datorită luminii care pătrunde prin vitralii.
Un punct de referință în peisajul arhitectonic orădean îl constituie Catedrala Adormirea Maicii Domnului sau Biserica cu Lună, numită astfel datorită unui mecanism unic în Europa, montat pe turla bisericii, care pune în mișcare o sferă cu diametrul de un metru, de forma lunii, vopsită în negru și auriu. Prin rotirea ei, asemănătoare mișcării de rotație a lunii în jurul Pământului, această sferă indică fazele lunii.
Monumentul beneficiază și de un alt element ce îi conferă unicitate și anume portretul lui Horea, unul dintre conducătorii Răscoalei de la 1784. Se spune că acest portret este singura reproducere autentică, originalul aflându-se astăzi la Muzeul Episcopiei Ortodoxe Oradea.
Sinagoga Neologă Sion este parte integrantă a Centrului Istoric al Municipiului Oradea și este înscrisă în Lista Monumentelor istorice. A fost construită de către evreii reformiști din Oradea, în anul 1878, imediat după separarea lor de comunitatea evreiască ortodoxă.
Proiectul arhitectural i se datorează unui membru marcant al comunității evreiești de la acea vreme, Busch David, arhitect șef al orașului, iar de construcția clădirii a fost responsabil un nume consacrat al arhitecturii orădene, Rimanóczi Kálmán.
Reabilitarea recentă a acestui monument remarcabil reprezintă recâștigarea unei clădiri emblematice pentru întreaga comunitate și, dată fiind capacitatea de 1000 de locuri, Sinagoga adăpostește, în zilele noastre, diverse manifestări ale artei contemporane.
Catedrala Romano-Catolică este cea mai mare construcție barocă din România și una dintre cele mai frumoase bazilici din Europa. Poartă hramul „Sfintei Maria” și a fost construită între anii 1752-1780, după proiectul arhitectului italian Giovanni Battista Ricca. Vizitatorii vor descoperi, în incintă, moaștele Sfântului Ladislau precum și celebra orgă dăruită catedralei de Împărăteasa Maria Terezia a Austriei. Acest măreț edificiu străbate veacurile alături de cele 10 clădiri ce compun Șirul Canonicilor și care, prin cele 57 de arcade, creează o senzație de nesfârșire.
Palatul Baroc sau Palatul Episcopiei Romano-Catolice completează, în mod fericit, acest ansamblu baroc. Palatul este unul dintre cele mai grandioase edificii ale acestui stil, din țara noastră, dispunând de 100 de camere și 365 de ferestre, câte una pentru fiecare zi a anului. Poartă semnătura aceluiași arhitect italian, Giovanni Battista Ricca, iar după moartea acestuia, construcția a fost terminată de Franz Anton Hillebrandt.
Proiect al arhitectului Rimanóczi Kálmán Jr., Palatul Moskovits, finalizat în 1905, este unul dintre cele mai frumoase exemple ale stilului secession, în diferitele maniere de expresie ale acestuia. Păduri fermecate, flori stilizate, balustrade dantelate și o multitudine de decorații arhitecturale se succed, sinuos, pe fațada și în interiorul palatului, inducând o plăcută senzație de confort. Clădit în urmă cu un secol și restaurat recent, Palatul Moskovits este una dintre cele mai emblematice construcții Art Nouveau ale orașului Oradea.
Una dintre bijuteriile arhitectonice orădene este Casa Darvas La Roche, o clădire reprezentativă a stilului Art Nouveau, cu accente vieneze. Casa este construită în stil secession, cu forme simplificate, geometrice, prezentând o deosebită importanță pentru istoria arhitecturii și artei. Ridicată la începutul sec. XX, de către afaceristul evreu Darvas Imre și de asociatul său elvețian, Alfred La Roche, casa a fost vândută familiei evreiești Simon, o serie de reprezentanți ai acesteia fiind deportați și uciși, în timpul Holocaustului. Astăzi, Casa Darvas La Roche este declarată clădire protejată și găzduiește un muzeu al stilului secession/Art Nouveau.
Teatrul de Stat din Oradea este o clădire emblematică a orașului și adăpostește două mari instituții teatrale: Teatrul Regina Maria și Teatrul Szigligeti. A fost construit în perioada 21 iulie 1899 – 1 octombrie 1900, iar proiectul arhitectural îi aparține lui Rimanóczi Kálmán Jr. Intrarea principală este încadrată de statuile Zeiței Comediei, respectiv Tragediei, iar exteriorul clădirii îmbină elemente ale stilului neoclasic cu elemente neorenascentiste și neobaroce. În ceea ce privește finisajele interioare, acestea aparțin stilului rococo.
Muzeul Țării Crișurilor este un complex muzeal subordonat Consiliului Județean Bihor, iar în cadrul acestuia funcționează secțiile de Arheologie, Istorie, Științele Naturii, Etnografie, Artă, Muzee Memoriale, Grupuri Sociale, Istorie a Minorităților, etc. Mai intră în componența acestui complex muzeal, instituții culturale precum Muzeul Memorial ”Iosif Vulcan”, Muzeul Memorial ”Ady Endre” și Muzeul Memorial ”Aurel Lazăr” dar și Peștera de la Vadu Crișului. De remarcat faptul că această instituție adăpostește, în toate secțiile sale, peste 450.000 de piese, situându-se pe locul 5, în România, conform unei statistici realizate de Ministerul Culturii.
Palatul Episcopal Greco-Catolic este o bijuterie arhitecturală, în stil eclectic, datorată arhitectului Rimanóczi Kálmán. A fost construit în anii 1903 – 1905 iar în interiorul palatului se găsesc picturi neo-bizantine și vitralii. Palatul Episcopal întregește comoara arhitecturală orădeană, evidențiindu-se printr-o fină împletire a mai multor stiluri: romanic, rococo, baroc și Art Nouveau.
Pe lângă mărețele edificii enumerate deja, în Oradea sălășluiesc, la fiecare colț de stradă, alte și alte obiective demne de atenția turistului de pretutindeni.
FREE TIME
Dacă ați ajuns la Lounge 8 Studios și vă întrebați cum vă puteți petrece timpul liber în Oradea, unde vă puteți relaxa alături de cei dragi și care sunt locurile în care se mănâncă bine, atunci trebuie să știți că există o mulțime de variante.
Grădina Zoologică din Oradea, situată la 1.8 km de unitățile de cazare, are un habitat dintre cele mai propice, afându-se sub un pod vegetal format din peste 40 de specii de copaci, arborii seculari reprezentând 20% din flora de aici. Micul univers Zoo datează din anul 1960 când au fost aduse primele specii. Astăzi, pe lângă cele 650 de exemplare de animale domestice și sălbatice, din peste 140 de specii, vizitatorii pot face cunoștință cu un univers al copilăriei tradiționale, o oază de liniște, ideală pentru odihnă și recreere.
Cel mai mare Aquapark din această regiune a Europei, Aquaparkul Nymphaea este situat la o distanță de 4.1 km de Lounge 8 Studios. Întins pe o suprafață de 7 hectare, Aquaparkul este construit dintr-un arsenal de 10 tobogane, 15 bazine de înot și relaxare, structuri de joacă speciale pentru copii, saune, saloane de masaj, baie turcească, terenuri de sport și restaurante.
Noua Sala Polivalentă din Oradea, situată la 5 minute de Lounge 8 Studio, inaugurata in 2021 găzduiește evenimente sportive, culturale, concerte ș.a.
Pentru iubitorii de shopping, cele mai apropiate galerii comerciale, se află la doar 5 minute de mers pe jos și își promit o experiență completă atât pentru cei mari, cât și pentru cei mici.
La mică distanță de oraș și la 15 minute de mers cu mașina față de Lounge 8 Studio se află cea mai mare stațiune balneară cu regim permanent din România, Băile Felix. Izvoarele termale de aici au fost descoperite la începutul anilor 1200, dar puse în valoare abia în secolul al XVIII-lea de călugărul Felix Helcher. Recunoașterea a venit odată cu Medalia de Aur pe care Băile Felix au primit-o la Expoziția Universală de la Berlin, din anul 1896, care le-a fost decernată pentru calitatea apelor termale. Facilitățile existente permit tratarea reumatismului, afecțiunilor neurologice, ginecologice, iar bazele medicale dispun de instalații pentru metode ca electroterapia, hidroterapia, aerosoli, masaje, împachetări cu parafină și alte operațiuni specifice tratamentelor balneare.
Pe lângă lacurile cu nuferi și lotuși, populate cu broaște țestoase si pești exotici, rezervațiile naturale, lăcașurile de cult și obiectivele istorice, vă puteți bucura de aquapark-ul Felixarium, din cadrul Lotus Therm, singurul complex termal de 5 stele din România, dar și de alte ștranduri cu ape termale, parcuri de distracții sau aquapark-uri.
Atunci când vi se face foame, vă puteți opri să luați masa la unul din cele mai apropiate și recomandate restaurante din zonă, aflate la o distanță de 3-15 minute de locație: Piața 9, Steak HUB, Corsarul, Rivo Restaurant & Lounge, Restaurant Allegria , Via29, Pizzeria Due Fratelli, Graf Restaurant & Pizzerie, To Chefs Restaurant sau puteți opta pentru varianta de Fast Food (KFC). Pentru cafegii, Tucano Caffee sau Ristretto sunt cele mai bune alegeri, pentru iubitorii de vinuri, ReWine vine cu o gamă variată de soiuri, iar pentru un coktail pe cinste, cei de la Rivo se află la doar câteva minute distanță.
Dacă doriți să faceți doar niște cumpărături rapide, la mai puțin de 5 minute de mers cu mașina, puteți opri la Kaufland, Auchan sau Carrefour, iar în zonă se află și magazine Non-Stop pentru orice fel de urgență.
TRANSPORT
Apartamentele în regim hotelier, Lounge 8 Studios, sunt situate pe str. Calea Aradului, nr. 4A, în cartierul Luceafărul, la 3 minute distanță de șoseaua de centura orașului. Cel mai apropiat aeroport este Aeroportul Internațional Oradea, situat la 5 minute de mers cu mașina (aproximativ 4.3 km). Ca și alternativă, Aeroportul Internațional Debrecen, din Ungaria, se află la o distanță de 80 km față de unitățile de cazare. Serviciul de transfer la/de la aeroport poate fi asigurat pentru o taxă suplimentară.
Gara Centrală din Oradea este situată la o distanță de 3.1 km, în timp ce autocarele, autobuzele sau microbuzele opresc în Autogara Principală (Intrans) care se află la 4.8 km de locație. De asemenea, puteți închiria mașini pentru deplasare, aveți la dispoziție taxi-uri sau puteți folosi de mijloacele de transport public local (autobuze, tramvaie).